dijous, 3 de gener del 2013

LA LLENGUA ORAL FORMAL (COED)

Els trets característics de la llengua oral formal són els següents:

Trets contextuals: tenen a veure amb espai-temps 

  • Caràcter no universal i aprenentatge escolar no és igual en els diferents grups socials. Depèn molt d'aquests últims. Requereix un aprenentatge escolar. La llengua oral formal no és espontània.
  • Acústica, efímera i produïda en temps reals. Successió de sons compartits amb espai i temps. S'elabora sobre la marxa: conversa. Per molta preparació sempre canvia alguna cosa. Allò que dius és allò que quedarà.
  • Context compartit, amb una comunicació relativament unidireccional. Emissor-Receptor comparteixen espai físic, temps i feedback. Comparteixen interacció visual i emotiva. Aquesta interacció és la clau del èxit de la comunicació.
Trets textuals: tenen a veure amb el text-discurs
  • Formal i generalment monologada (primera persona). La major part són monologades. Únic responsable del teu text, has de pensar en tot. Ajuda amb un guió.
  • Informativa, planificada i de tema sovint especialitzat. Planificada: el què direm (recerca informació, selecció...) i com saber les característiques de cada una de les situacions. Deixar lloc per l'espontaneïtat, per donar més ritme.
  • Repetitiva i amb una intervenció fonamental dels llenguatges no verbals. Matisen i completen el missatge. Dir una mateixa idea de diverses maneres però sense ser pesat. Llenguatges no verbals: silencis, pauses, entonacions, volum, mirada, gestos, to i ritme.
Trets lingüístics: tenen a veure amb la comprensió lingüística
  • Paper fonamental dels trets suprasegmentals. Té referència a la valoració de la frase/sintagma. Es valora que el discurs no sigui pla. Frases amb pregunta i exclamació. Corba melòdica en el discurs.
  • Ocurrència d'elements díctics, interrogacions, exclamacions, interjeccions, anacoluts, el·lipsis, canvis de direcció sintàctica, etc. Variació de l'ordre sintàctic. Díctics: pronoms i proposicions que fan referència al espai compartit i al temps. Anacoluts: a mitja frase canvies de subjecte, verbs o complements.
  • Correcció normativa i ús de la varietat estàndard. Aquelles convencions que regeixen la part escrita però també oral. No té a veure amb els registres. Varietat estàndard: estandardització de la varietat geogràfica. Producte de laboratori.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada