dimecres, 2 de gener del 2013

CMAPTOOLS, ELS MAPES MENTALS (GTIC)

Què són i per a què serveixen?

Els mapes mentals ens ajuden a organitzar els nostres coneixements i així poder ampliar la nostra perspectiva sobre un tema.


Dur a terme un mapa conceptual és un procés intel·lectual que facilita un aprenentatge significatiu i a la vegada ens ajuda a integrar els nous coneixements en els nostres esquemes mentals.



Programa utilitzat

El programa que vam utilitzar a classe per crear el nostre mapa mental és el CMapTools, especialitzat únicament a la elaboració de mapes mentals. Per utilitzar-lo només cal obrir un compte i el seu ús és molt senzill. Cal destacar que el CMapTools està dotat d'un campus on cada usuari pot guardar els seus mapes conceptuals on-line.



Creació mapes mentals


Dues maneres de crear-los:


La primera manera és seguint els següents passos:


- Selecció i jerarquització de conceptes: fer una llista dels conceptes i posar ordre.   

- Reflexionar sobre la relació que hi ha entre cada concepte i la resta: cercar quins poden ser els connectors.
- Concepció d'una representació gràfica adequada: dibuixar el mapa d'una forma clara, entenedora i coherent.

Una altre manera de elaborar un mapa mental seria partir d'un concepte i anar afegint, un a un els altres amb els connectors corresponents. Un cop posats tots, ordenar el mapa ressituant els conceptes de forma clara i sobretot, coherent.


Mapa mental fet a classe


Un cop explicat com dur a terme un mapa mental, ens vam posar en marxa. Teniem un text el qual ens l'havíem de llegir i extreure d'allà el mapa. Un cop llegit i escollit el concepte o paraula clau vam crear el tema. A partir del tema principal sortirien totes les ramificacions i és molt important que la informació es relacioni de forma clara i coherent. Totes les ramificacions han de tenir nom, verb i nom. Quan ja tenim tot el mapa fet, ordenat i entenedor, podem canviar la mida d'algunes paraules, posar en negreta...per donar rellevància a certa informació del mapa conceptual. 

Per finalitzar el nostre treball anem a fitxer, exportar com imatge per així tenir-lo guardat com a a imatge en format jpg.

Aquest va ser el meu resultat:






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada